ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Lidé z Ústeckého kraje zjistí, jak staré jsou jejich cévy

08.11.2016
Zda odpovídá stav jejich cév kalendářnímu věku, se zájemci od listopadu dozví v lékárnách v Ústeckém kraji. Místní lékárnici totiž nabídnou lidem měření cévního věku za pomoci speciálního přístroje, který je v České republice poprvé.
Ilustrační snímek | Foto: Veronika Ostrá
Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy, konkrétně na nemoci srdce a cév. Kardiovaskulární choroby jsou příčinou úmrtí 50 % populace. "Porovnání stáří cév v naší lékárně lidem orientačně ukáže, jak velké je u nich riziko vzniku srdečních a cévních chorob. V případě alarmujících hodnot doporučíme pacientovi navštívit s  výsledky jejich ošetřujícího lékaře k podrobnějšímu vyšetření," říká PharmDr. Jindřich Šmíd z Alphega lékárny Varnsdorf.

Podle kardiologů se za posledních 10 let podařilo snížit úmrtnost na nemoci srdce a cév o 20 %, a to především díky účinnějším diagnostickým a léčebným postupům. Zásadní vliv také hrálo postupné snižování hladiny cholesterolu a lepší péče o nemocné s vysokým krevním tlakem.

"Prevenci vnímáme jako naprosto zásadní. Před několika dny jsme nabízeli lidem měření tlaku a cholesterolu. Drtivé většině jsme naměřili vysoké hodnoty a bohužel se od nich dozvěděli, že se nijak neléčí. Obecně lze říci, že vysoký krevní tlak nacházíme přibližně u poloviny českých dospělých mužů a u více než třetiny žen," popisuje kardiolog, doc. MUDr. Jan Václavík, Ph.D., FESC. Na tuhnutí tepen, a tedy zvyšující se riziko kardiovaskulárních chorob, má dle jeho slov vliv věk, pohlaví, váha, krevní tlak, genetické faktory, ale také výživa a sport a nemoci, se kterými se člověk potýká, například diabetes. "Tuhnutí cév lze omezit snížením tělesné váhy, změnou stravování a životního stylu vůbec, snížením příjmu soli a mírnou konzumací alkoholu," říká doc. Václavík.

Podle koordinátorky akce PharmDr. Hany Chudobové stárnou cévy společně s celým organismem. Stárnutí cév je spojeno s ukládáním aterosklerotických plátů, snižováním prostupnosti cév a zvyšováním jejich tuhosti. Čím více jsou cévy zanesené a tužší, tím vyšší vykazují cévní věk.

"Životní styl Čechů se sice pomalu mění k lepšímu, ale to platí spíše o mladší generaci. Řada pacientů bohužel dá přednost užívání léků před sportem či změnou stravovacích návyků. Vzhledem k výskytu a úmrtnosti na kardiovaskulární choroby jsme nakloněni jakékoliv preventivní ověřené aktivitě, která nám pomůže odhalit riziko u pacientů včas," uvádí předseda Mladých praktiků MUDr. Norbert Král.

Tzv. Poradny pro cévní věk budou k dispozici lidem až v 250 lékárnách po celé České republice. Lékárníci nabídnou zájemcům také změření tlaku a srdeční frekvence. V Ústeckém kraji budou letos lékárníci měření provádět v lékárnách ve Varnsdorfu, Lovosicích, Teplicích a Hostomicích nad Bílinou. Další lékárny se budou postupně připojovat. Akce bude probíhat až do června 2017. Seznam lékáren a data měření lze sledovat na webových stránkách alphega-lekarna.cz v sekci Cévní věk - Poradna.


O Alphega lékárnách
Alphega lékárny jsou největší sítí nezávislých lékáren v Evropě s více než 5 600 členskými lékárnami v osmi zemích (Velká Británie, Francie, Itálie, Španělsko, Turecko, Německo, Nizozemí a ČR). V České republice se síť Alphega lékáren rozrůstá od roku 2008 a v současnosti čítá více než 250 lékáren. Alphega lékárny podporuje společnost Alliance Healthcare.
Alphega lékárny zajišťují dostupnost lékárenské péče v malých i velkých městech po celé České republice. Nabízejí profesionální služby kvalifikovaných lékárníků a farmaceutických laborantů. Organizují řadu preventivních měření pro širokou veřejnost a podporují individuální přístup k zákazníkům.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ukončen 28. června ...

Správa železnic: Cestující získali moderní prostory na dalších nádražích

Správa železnic neustále zlepšuje prostředí na nádražích po celé České republice, v uplynulém období dokončila výstavbu nových nebo rekonstrukci stáva ...

ÚOHS: ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Te ...

MŽP: Realizace strategických projektů v uhelných regionech se rozjíždí

Ze staré konírny nové komunitní centrum v Karviné, moderní řemeslné dílny pro středoškoláky na Ústecku nebo zelená učebna na Karlovarsku. Celkem 31 žá ...

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon n ...





Čtvrtek 2.5.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes