ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Nový plán dopravní obslužnosti kraje prošel prvním projednáním

31.05.2016
Ve čtvrtek 26. května se konal pro zastupitele Ústeckého kraje, členy komise pro dopravu Rady ÚK, zástupce obcí s rozšířenou působností a zástupce okolních krajů, seminář, kde zástupci tvůrčího týmu představili podrobněji připravený Plán dopravní obslužnosti.
Nový plán dopravní obslužnosti kraje prošel prvním projednánímFoto: kr-ustecky
Plán dopravní obslužnosti Ústeckého kraje je návazným koncepčním dokumentem na plán předchozí, vydaný v roce 2011. Dopravní plán z roku 2011 a jeho naplňování přispělo i k tomu, že každý z dotčených subjektů se může přesvědčit, že konání Ústeckého kraje, jako objednatele, je v souladu s deklarovanými koncepčními úmysly, je čitelné, předvídatelné a stabilní, tdy že dopravní plán není jen jakousi splněnou formalitou, která je vzdálena skutečným počinům, ale že je skutečně naplňovaným dokumentem.

"Naplňování minulého dopravního plánu Ústeckého kraje z roku 2011 může za to, že se kvalita doprava v našem kraji velmi pozvedla a že máme integrovanou dopravu, kde se lze svobodně pohybovat všemi prostředky s jedinou jízdenkou", řekl k tomu Jaroslav Komínek, který se semináře jako radní pro oblast dopravy zúčastnil.

Ústecký kraj v minulém období naplnil své deklarace v oblasti rozsahu objednávky, ať již na silnici či železnici. Veřejná doprava není statická, ale mění se jak zdroje, tak i cíle cest, mění se dostupnost jednotlivých míst v závislosti na rozvoji dopravní infrastruktury, mění se směry dojížďky obyvatel, je zapotřebí reagovat úpravou a rozšířením dopravního plánu na další pětileté období koncepčního výhledu. Lze tak předpokládat, že i nový dopravní plán si udrží informační transparentnost vůči všem dotčeným subjektům, a že se podaří udržet jeho naplňování.

Nový Plán dopravní obslužnosti svou strukturou i obsahem navazuje na první dopravní plán pro roky 2012-2016 a ve standardech dopravní obslužnosti pro typy linek a velikosti obcí nepřináší podstatné změny. V kraji je však již funkční systém integrované dopravy Doprava Ústeckého kraje (DÚK), a tak se větší pozornost věnuje tarifním inovacím v oblasti telematiky a stále většímu zasíťování veřejné dopravy. Cestující v souvislosti s integrovanou dopravou DÚK očekávají od kraje větší aktivitu a lepší služby v oblasti veřejné dopravy, kterou kraj zajišťuje.

Analytická část Plánu popisuje dopravu a smlouvy, jaké nyní kraj má, přepravní proudy a provozní parametry linek a přináší podklady důležité pro další směrování. V návrhové části se definují obecná pravidla a standardy pro objednávání dopravy, které navazují na ty ze současného dopravního plánu. Dopravní obslužnost je přímo závislá na infrastruktuře, a tak se Plán zabývá i výhledem u autobusových zastávek a informování v uzlech. Je představen i plán přestupních terminálů. Samostatnou kapitolou je železniční infrastruktura, kde je potřeba přizpůsobování požadavkům kraje.

Posílení spolehlivosti je další částí dopravního plánu. Kromě automatického dispečinku je navržena i dopravní aplikace pro mobilní telefony, nebo systém univerzálních zálohových vozů pro mimořádnosti.

Marketing je součástí systému DÚK a nabízí ještě podstatné rozšíření možných aktivit. Poslední část popisuje stav financování a smlouvy, které bude potřeba v následujících pěti letech uzavřít nebo připravovat.

Dopravní plán je od zveřejnění první verze na webu Ústeckého kraje, sekce Dopravy Ústeckého kraje ode dne 26. 5. 2016 k dispozici veřejnosti. Konečné projednání Zastupitelstvem Ústeckého kraje je plánováno dne 27. 6. 2016.
Autor: RNDr. Zdeněk Rytíř
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ÚOHS: ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Teplárenská a ACTD). Rozhodnutí již nabylo právní ...

MŽP: Realizace strategických projektů v uhelných regionech se rozjíždí

Ze staré konírny nové komunitní centrum v Karviné, moderní řemeslné dílny pro středoškoláky na Ústecku nebo zelená učebna na Karlovarsku. Celkem 31 žá ...

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon n ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

AOPK: Okáči skalní se vracejí do Českého středohoří

600 housenek motýla okáče skalního našlo nový domov na kopcích Oblík a Vraníky v lounské části Českého středohoří. Housenky na ně doputovaly v krabičk ...





Neděle 28.4.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes