ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Úspěch žáků Gymnázia a SOŠ dr. V. Šmejkala na filmových soutěžích

18.03.2016
V polovině března 2016 se ve Dvoře Králové nad Labem konaly dvě soutěže určené amatérským filmařům. Celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby Zlaté slunce, která je vyvrcholením dění v oboru školních filmů v daném roce. A dále Juniorfilm - Memoriál Jiřího Beneše, také celostátní soutěž amatérského filmu pro děti a mládež, jejímž hlavním cílem je podpora a pomoc při tvorbě autorských filmových snímků všech mladých nadšenců a talentů.
Úspěch žáků Gymnázia a SOŠ dr. V. Šmejkala na filmových soutěžích | Foto: Ústecký kraj
Do soutěže byly nominovány a v předvýběrech obou soutěží přijaty čtyři filmy žáků Gymnázia a SOŠ dr. V. Šmejkala z Ústí nad Labem: "Takový normální den" (K. Kolářová a kol.), "Cesta do hloubi Vietnamcovy duše" (P. Pavlousková a kol.) a animované snímky "Božská ochrana" (P. Klepetko a kol.) a "Židle" (L. Zeman, M. Nemejta).

První dva filmy jsou z produkce druhých ročníků gymnázia, kde se žáci v rámci informatiky v tématu "Média a multimédia" seznamují s postupy natáčení videa a základními poznatky o působení médií kolem nás. Druhé dva - animované filmy - vznikly v rámci tzv. "projektových dní", kdy je na gymnáziu každoročně výuka na několik dní nahrazena účastí v tematicky zaměřených projektech.

Filmy žáků získaly na zemské soutěži Zlaté slunce tři 1. místa: "Takový normální den" (1. místo v kategorii hraný film), "Božská ochrana" (1. místo v kategorii animovaný film) a "Cesta do hloubi Vietnamcovy duše" (1. místo v kategorii dokument). Postupují tak do celostátního kola v Blansku.

Na Juniorfilmu členové poroty posuzují snímky v pěti kategoriích. Filmy se hodnotí zvlášť dětskou a odbornou porotou. V hodnocení dětské poroty obsadily filmy z ústeckého gymnázia dr. V. Šmejkala všechna tři první místa ve své kategorii. U odborné poroty zabodovaly také - obdržely, kromě čestného uznání ("Cesta do hloubi..."), 1. místo - "Božská ochrana" a 3. místo - "Takový normální den" v kategorii "Kolektivy autorů do 18 let".

Kromě toho film "Boží ochrana" získal speciální ocenění této filmové soutěže - cenu Jiřího Beneše za nejhumornější snímek a s tím spojenou putovní trofej, která bude do příštího ročníku soutěže vystavena ve vestibulu Gymnázia a SOŠ dr. V. Šmejkala.

Promítání soutěžních filmů - v zemském kole Zlatého slunce cca 30 filmů z celé ČR a v soutěži Juniorfilm - Memoriál Jiřího Beneše kolem 60 filmů z ČR a Slovenska - probíhalo v Kině Svět ve Dvoře Králové nad Labem a doprovodné akce se konaly také v blízkém Hankově domě.

K doprovodným akcím patřilo například setkání s youtuberem Denisem Kubíkem nebo beseda s režisérem Tomášem Magnuskem. K velmi přínosným patřily rozbory shlédnutých snímků s odbornou porotou, do které patřila řada profesionálů a zkušených TV a filmových tvůrců.

Filmy ústeckých gymnazistů měly kladný ohlas nejen u poroty, ale i u publika v kině. Děkujeme tímto našim studentům za výbornou reprezentaci školy, města Ústí nad Labem a Ústeckého kraje. Všem oceněným gratulujeme!
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

Správa železnic: Cestující získali moderní prostory na dalších nádražích

Správa železnic neustále zlepšuje prostředí na nádražích po celé České republice, v uplynulém období dokončila výstavbu nových nebo rekonstrukci stáva ...

ÚOHS: ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Te ...

MŽP: Realizace strategických projektů v uhelných regionech se rozjíždí

Ze staré konírny nové komunitní centrum v Karviné, moderní řemeslné dílny pro středoškoláky na Ústecku nebo zelená učebna na Karlovarsku. Celkem 31 žá ...





Pondělí 6.5.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes