ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Město Most zachová výhody pro své obyvatele a bude významně investovat

13.02.2024
Město Most má schválený nejdůležitější dokument pro chod města - rozpočet na rok 2023. Čekají nás zásadní investice, díky kterým se začne proměňovat střed Mostu, ale nejen to. Více přibližuje v rozhovoru náměstek primátora města Mostu Marek Hrvol.
Náměstek primátora města Mostu Marek Hrvol | Foto: mesto-most.cz

Jak vypadá základní podoba rozpočtu města Mostu pro rok 2023?


Rozpočet byl schválen jednomyslně zastupitelstvem města. Počítá s příjmy téměř 1,8 miliardy korun. Rozpočet je naplánován jako schodkový. Schodek by měl být ve výši 391 milionů. Je to způsobené plánovanými investicemi. V příštím roce nás čekají významné investice.

Které investice to jsou?


Mezi ty zásadní patří zcela jistě zahájení rekonstrukce Repre, dokončení parku Střed, který by se měl v září příštího roku pro občany našeho města otevřít. Samozřejmě reagujeme na energetickou krizi. Chceme spořit v rámci spotřeby energií, s tím, že chceme vystavět fotovoltaické elektrárny na budovách města. Jsou to Aquadrom, zimní stadion a sportovní hala. Rovněž chceme pokračovat v rámci veřejného osvětlení ve výměně výbojek za LED. Novinkou by mělo být elektrovozidlo, které budeme pořizovat včetně elektro nabíjecí stanice, a to na magistrát města Mostu.

Také do školství půjdou desítky milionů korun, že?


Je to tak. Investovat chceme, tak jak bývá zvykem, také do školství. Příští rok je v rozpočtu téměř 80 milionů korun na dvě významné akce na 1. a 10. základní škole, kde by měly vzniknout kompletně nové odborné učebny.

V rozpočtu je také položka na nové autobusové nádraží - rekonstrukci přednádražního prostoru. Můžete to přiblížit?


V rozpočtu je zahrnuta částka 20 milionů korun na autobusové nádraží, v rámci mosteckého přednádraží. Bude to první etapa výstavby tohoto autobusového nádraží. S tím, že práce by měly být dokončeny v roce 2024. Proto je částka v rozpočtu jenom 20 milionů.

Parkování má vylepšit parkovací nástavba. Kde bude?


Novinkou bude první parkovací nástavba u nás ve městě, která by měla být v ulici Františka Kmocha. Reagujeme na neutěšenou situaci v této lokalitě ohledně parkovacích míst. Nástavba by měla vzniknout v druhé polovině příštího roku a měla by přinést další desítky míst v této lokalitě.

Jak město Most reaguje na novou výstavbu ve Vtelně?


Ve Vtelně reagujeme na novou výstavbu takto: Letos jsme vytvořili obratiště autobusu a v příštím roce bychom k němu chtěli přivést nové chodníky, postavit autobusové zastávky. Tak aby pro občany byl komfort takový, na jaký jsou zvyklí.

Podíváme se v roce 2023 už do hradu Hněvín?


V investicích do hradu Hněvín pokračujeme už druhým až třetím rokem. V příštím roce by pro občany měla proběhnout zásadní rekonstrukce, hned zpočátku roku. Jde o rekonstrukci restaurace a zimní zahrady téměř za 30 milionů korun. Já si myslím, že v polovině roku se návštěvníci hradu Hněvín mohou těšit na otevřenou restauraci.

V rozpočtu jsem si všiml i částky na rekonstrukci terasy na Aquadromu


Město bude v příštím roce investovat i do svých účelových zařízení. Mezi ty zásadní patří zcela jistě Aquadrom. Tam mimo plánované velké rekonstrukce vzduchotechniky plánujeme rovněž zrekonstruovat horní terasu. Podle statických posudků není úplně v dobré kondici. Proto jsme se připravili na tuto rekonstrukci, ať je tam bezpečněji. Návštěvníci určitě ocení i protiskluzové povrchy.

Most se začne připravovat také na automaticky řízené křižovatky. O co jde?


V příštím bychom chtěli zpracovat projektovou dokumentaci, jelikož máme přislíbenou dotaci na nové dynamické řízení křižovatek na třídě Budovatelů. Víme, že je to dlouhodobě problém z hlediska přednosti v jízdě. Reagujeme na to právě tímto významným projektem, kde bychom řidičům měli opravdu ulehčit, co se týká plynulého provozu na této třídě.

Dalších naplánovaných investic je velká spousta: umělý trávník pro fotbalisty na Souši, výměna herních prvků ve skateparku, rekonstrukce 11. patra v Cascade. Bude se pokračovat i s vylepšováním mosteckých jezer?


Budeme pokračovat určitě jezerem Most. Plánujeme akce, kdy chceme udělat závlahu kolem pláží, připravujeme projektovou dokumentaci na další toalety, protože současná kapacita není úplně dostatečná. A samozřejmě dál budeme chtít zatraktivňovat obecně nejenom jezero Mostu, ale i Matyldu, kde má vzniknout nové občerstvení přímo u in-line dráhy. A také Benedikt, kde by měly finišovat práce na novém amfiteátru.

A jak to bude s benefity pro obyvatele, na které byli dosud zvyklí?


I přesto, že rozpočet byl velmi napjatý, tak jsme se rozhodli zachovat dál benefity pro občany města Mostu. Mezi ty hlavní patří MHD zdarma pro vybrané skupiny obyvatel, odpuštění poplatku za svoz odpadu a také benefit pro pracující nebo studující rodiče nově narozených dětí. Velmi se ujal a budeme v něm pokračovat.

Zdroj: Město Most
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ÚOHS: ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Teplárenská a ACTD). Rozhodnutí již nabylo právní ...

MŽP: Realizace strategických projektů v uhelných regionech se rozjíždí

Ze staré konírny nové komunitní centrum v Karviné, moderní řemeslné dílny pro středoškoláky na Ústecku nebo zelená učebna na Karlovarsku. Celkem 31 žá ...

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by nedostatek elektřiny nezpůsobilo, dokládá analýza Hnutí DUHA

Odstavení uhelných elektráren Počerady a Chvaletice neohrozí elektrizační soustavu dokládá analýza Hnutí DUHA. Na příkladu roku 2023 je jejich výkon n ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

AOPK: Okáči skalní se vracejí do Českého středohoří

600 housenek motýla okáče skalního našlo nový domov na kopcích Oblík a Vraníky v lounské části Českého středohoří. Housenky na ně doputovaly v krabičk ...





Neděle 28.4.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes