ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Většina Čechů nakupuje vánoční dárky online, někteří k inspiraci využívají sociální sítě i umělou inteligenci

06.12.2023
Češi a Češky nakupují vánoční dárky moderně, jak ukazuje nový průzkum Avastu, přední značky v oblasti digitální bezpečnosti a ochrany soukromí společnosti Gen? (NASDAQ: GEN). Podle něj 90 % dotázaných plánuje vyřídit alespoň část vánočních nákupů online, což je více než celosvětový průměr (86 %). Pětina Čechů (22 %) se při výběru dárků hodlá inspirovat na sociálních sítích a někteří (13 %) se pro radu obrací také na AI nástroje, jako je např. ChatGPT.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Nové způsoby nakupování však zároveň přináší i strach z nových typů podvodů. Kromě úniku osobních údajů (52 %) nebo nákupu u falešného prodejce (46 %) se lidé obávají také toho, že jejich sociální sítě budou natolik zaplavené reklamami na žádané zboží, že nedokážou rozeznat, které jsou falešné (38 %), nebo že naletí podvodům zneužívajících umělou inteligenci (35 %). Až 45 % Čechů se obává, že se letos před Vánoci stanou obětí nějakého kyberzločinu.

"Předvánoční nákupní sezóna je pro kyberzločince rušným obdobím. Během svátečního shonu se nakupující často stávají obětí podvodů, protože hledají slevy na vybrané dárky, nakupují na poslední chvíli a přehlížejí podezřelé aktivity," říká výzkumník malwaru Avastu Alexej Savčin. "Lidé by si proto měli pamatovat základní tipy, jak rozpoznat podvod, dávat si pozor na podezřelé odkazy a pokud to lze, nakupovat u ověřených prodejců."

V období vánočních svátků se někdy setkalo s podvodem 18 % dotázaných Čechů a Češek, nicméně více než polovina z nich (52 %) těmto podvodům naletěla. Nejčastěji šlo právě o podvody s online nákupy (50 %), falešné zprávy o doručení zboží (22 %) a phishing (21 %), které se šířily zejména přes sociální sítě (52 %). Oběti těchto podvodů uvádějí, že v důsledku nich přišly průměrně o 6 tisíc korun.

Češi však dbají na bezpečnost. Tři čtvrtiny (76 %) respondentů si před nákupem čtou recenze prodejce, a stejný počet jich nákup nedokončí, pokud se jim internetový obchod zdá podezřelý. Kromě toho také kontrolují sociální sítě prodejce, aby zjistili, zda skutečně existuje (60 %). Překvapivé je, že ačkoli kamenné obchody dlouhodobě ustupují výhodám pohodlného nakupování na internetu, 49 % zákazníků tvrdí, že alespoň část svých nákupů uskuteční v kamenném obchodě, a nikoli online.

Odborníci Avastu přinášejí několik tipů, jak letos zvládnout vánoční nákupy bezpečně:

- Nikdy nenakupujte u neznámých prodejců. Zkontrolujte si veškeré podrobnosti o neověřených obchodech, hodnocení a recenze prodejců a buďte obezřetní, pokud uvidíte příliš mnoho pětihvězdičkových recenzí. Zejména pokud se na stránce objevily v krátkém časovém období, může to znamenat, že jsou falešné.

- Zkontrolujte, že adresy všech webových stránek začínají "https". Tak poznáte, že jsou bezpečné.

- Vyhněte se až moc dobrým nabídkám, jako jsou různé známé produkty za extrémně nízké ceny. Pamatujte si, že pokud je nabídka příliš dobrá na to, aby to byla pravda, velice často to pravda není.

- Používejte virtuální privátní síť (VPN), například Avast SecureLine VPN, která vám pomůže ochránit vaše soukromí online a udržet osobní a finanční údaje v bezpečí, ať už při online nakupování nebo používání aplikací na veřejných Wi-Fi.

- Vytvořte si silná a jedinečná hesla pro všechny e-shopy, e-mailové účty a finanční aplikace.

- Nainstalujte si kvalitní software pro ochranu zařízení, například Avast Free Antivirus, který vás pomůže chránit před hrozbami. Zejména při online nákupech může přijít vhod také rozšíření pro prohlížeče Avast Online Security & Privacy, které vás zdarma pomůže ochránit před škodlivými weby a phishingem.

Zdroj: AVAST software
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Pozor křehké: Kdo za případné poškození zásilky odpovídá?

S oblibou nákupů zboží přes internet se váže i obliba prodeje zboží tímto způsobem. Existuje spousta společností, které nabízí zprostředkování prodeje ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...





Neděle 28.4.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes