ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

ŽOFINKO, NEUMÍREJ - ÚSTEČANÉ A I. SVĚTOVÁ VÁLKA

Kdy:
Sobota 28.06.2014 od 09:00 hod až 12.10.2014
Kde:
Městské muzeum, Ústí nad Labem
Pořadatel:
Sdílet:

V sobotu 28. června v 11 hodin, ve chvíli 100. výročí atentátu v Sarajevu, otevřelo Muzeum města Ústí nad Labem výstavu s názvem - Žofinko, neumírej! Ústečané a 1. světová válka".

Expozice připomíná vazbu manželky následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este Žofie Chotkové na Ústecko, kde prožila dětství. Přibližuje pak především tragické důsledky, jež přinesla její násilná smrt po boku chotě.

Ve výstavě má návštěvník možnost seznámit se se "starým světem" monarchie. Prostřednictvím historických exponátů a dobových fotografií může nahlédnout na Ústecko na počátku 20. století, do doby, kdy v umění dominovala secese, v technice oslňovaly převratné vynálezy a politice panovali králové a císaři. Tyto zdánlivě zlaté časy měly také své vážné problémy, zejména v sociální a národnostní sféře, které eskalovaly právě v prvním celosvětovém konfliktu.

Válka, která následovala po sarajevském atentátu, svět od základů změnila. Její stopy ukazuje druhá část expozice postavená jednak na militárních sbírkách a také na památkách na těžký život v zázemí.

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



62,991857528687