ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

ČEZ pokračuje skrze INVEN CAPITAL v nákupech na německém trhu

23.11.2015
INVEN CAPITAL získal menšinový podíl ve firmě Sunfire, jež rozvíjí a uvádí do průmyslové výroby nejpokrokovější energetické technologie přispívající ke snižování emisí CO2 a rozvoji decentralizovaných zdrojů. ČEZ tak spojil své síly s dalšími venture kapitálovými fondy společností EDF a Total a také německou státní rozvojovou bankou KfW.
Ilustrační snímek | Foto: cez.cz
"Investicí do společnosti Sunfire pokračujeme v rozvíjení našich aktivit v oblasti decentralizované energetiky a obnovitelných zdrojů. Jejich speciální technologie navíc pomáhá řešit problém s emisemi tím, že omezuje výskyt CO2 v atmosféře," uvedl Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ. Vlajkovým produktem společnosti Sunfire je světově unikátní technologie palivového článku, jež funguje obousměrně, takže dokáže přeměnit palivo (například zemní plyn) na elektřinu a teplo, ale i elektřinu zpět na vodík a další plyny (Power-to-Gas) nebo systetická paliva (Power-to-Liquids). Tato technologie představuje významné vykročení k vyššímu samozásobení spotřebitelů energií a ke zlepšení účinnosti využití energetických zdrojů.

Řešení společnosti Sunfire:

Nahrazuje klasická fosilní paliva za syntetická paliva s neutrálním dopadem na CO2 emisi.

Umožňuje rozvoj obnovitelných zdrojů díky schopnosti přeměnit přebytečnou elektrickou energii z OZE na plyn.

Rozvíjí decentralizovanou energetiku prostřednictvím malých kogeneračních jednotek na bázi palivových článků, které nahradí klasické plynové kotle a mají výrazně nižší emise CO2.

"Investice do Sunfire splnila přísná kritéria výběru, a to jak v unikátnosti technologie, jež umožňuje rychlejší komercionalizaci než u konkurence, tak v byznys modelu zahrnujícím silné partnery s rozsáhlou zákaznickou bází," uvedl Petr Míkovec, generální ředitel INVEN CAPITAL. A Nils Aldag, jeden ze zakladatelů Sunfire, dodal: "Ve společnosti INVEN CAPITAL jsme získali ideálního strategického partnera, díky kterému posílíme na trzích zemí střední a východní Evropy. Díky novému kapitálu můžeme urychlit industrializaci našich výrobků, které se mohou stát jedním z pilířů decentralizovaného energetického systému budoucnosti."

SUNFIRE GmbH byla založena v Drážďanech roce 2010 a velmi brzy se prosadila jako důvěryhodný partner globálních společností jako je The Boeing Company, Vaillant a AUDI, s nimiž rozvíjejí systémová řešení orientovaná na zákazníka. Některé z nedávných úspěchů Sunfire zahrnují například:

Úspěšný vývoj a zdokonalení vysokoteplotní elektrolýzy pomocí reverzních článků s pevným keramickým elektrolytem (RSOC) ve spolupráci s The Boeing Company.

Úspěšné zavedení a zdokonalení technologie SOFC používané společností Vaillant v systémech vytápění na bázi palivových článků v rámci národních i mezinárodních testů u zákazníků.

Slavnostní otevření a uvedení do provozu demonstrační jednotky Power-to-Liquids a natankování služebního vozu spolkové ministryně školství a výzkumu Dr. Johanny Wanka syntetickou naftou (duben 2015).
Dodávka 50 kilowattového vysokoteplotního článku s pevným keramickým elektrolytem (SOFC) společnosti ThyssenKrupp Marine Systems jako součást projektu e4ships (srpen 2015).

Vítěz v kategorii Průmysl na Energy Awards 2015 (říjen 2015).
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

Nezaměstnanost v Česku vzrostla, počet uchazečů o zaměstnání převýšil počet volných míst

Úřad práce ČR evidoval k 31. 12. 2023 celkem 279 227 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 16 001 více než v listopadu a o 7 424 více než v prosinci 2022. Po ...

Horská služba zasahovala v létě nejčastěji v historii

Horští záchranáři mají za sebou dosud nejnáročnější letní sezonu, kdy zasahovali v průměru 14krát denně. Díky rozsáhlé obměně techniky, rekonstrukcím, ...

Minimální mzda vzroste od ledna o 1 600 korun, zvýší se i některé úrovně zaručené mzdy

Na 18 900 korun od ledna vzroste minimální mzda. To představuje růst o 9,2 %, tedy o 1 600 korun. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, který vypracoval ...





Čtvrtek 28.3.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes