ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Města, která vyhrála soutěž 5G, získají zadarmo experimentální rádiové kmitočty

05.02.2020
Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo městům, jež zvítězila v 5G soutěži, plány, které by jim v zavádění nových technologií měly pomoci. Setkání se účastnili zástupci Bíliny, Plzně, Jeseníku, Karlových Varů a Ústí nad Labem. Tyto municipality zvítězily v soutěži o chytrá města, kterou MPO uspořádalo s Ministerstvem pro místní rozvoj. V příštích dvou letech dostanou lidé od města, kde žijí, vybrané služby postavené na chytrých sítích 5. generace. Díky nim se v daném území například zvýší bezpečnost či bude dostupnější kultura.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko vítězným městům představil jednotlivé kroky implementace sítí 5G v České republice, jejíž plán schválila vláda letos v lednu. "Připravujeme rovněž 3. veřejnou soutěž programu na podporu výzkumu a experimentálního vývoje TREND, ve kterém plánujeme poskytování subvencí aplikovanému výzkumu a experimentálnímu vývoji aplikací provozovaným v sítích 5G," uvedl náměstek Petr Očko a dodal: "Také jsme navrhli snížit poplatky za kmitočty, které budou využívány pro experimentální účely, tento materiál je již v legislativním procesu."

Ministerstvo pro místní rozvoj informovalo o metodické, odborné a marketingové pomoci, která bude městům poskytnuta. Paralelně s realizací vítězných projektů vznikne platforma pro inovační spolupráci, v rámci které budou v daných městech pořádány inovační workshopy, hackathony a další relevantní akce pro odbornou veřejnost.

Realizace vítězných projektů bude ukončena do 31. března 2022. Získané poznatky a zkušenosti státní správa využije při přípravě metodického postupu rozvoje konceptu Smart Cities založených na technologiích sítí 5G.

Zástupci měst na setkání prezentovali své plány a připravenost projektových týmů. Informovali i o tom, jak mají projekty zakomponovány do celkových rozvojových záměrů města a v jakém rozsahu pomohou jejich obyvatelům.

Co jsou 5G sítě?
- 5G sítě jsou klíčovým prvkem připravovaných vysokorychlostních sítí velmi vysoké kapacity, tj. základní pilíř gigabitové společnosti.
- Přínosem 5G sítí je cca desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti, podstatné snížení doby odezvy (řádově v jednotkách milisekund) či schopnost komunikovat s obrovským množstvím zařízení (až 1 milion na km2).
- Na 5G sítích je postaven koncept internetu věcí, Průmyslu 4.0, Smart Cities, autonomních vozidel, virtuální a rozšířené reality, 360o videí či holografických telefonátů a projekcí.
- Využívání standardu 5G bude provázet používání umělé inteligence, přenosových prostředků internetu věcí a analytické nástroje pro práci s velkými objemy big data.
- 5G sítě mají za cíl vyjít vstříc potřebám celých odvětví. Počty bezdrátově připojených zařízení zásadním způsobem narostou o čidla, snímače, regulační prvky, přístroje a stroje.
- Předpokládá se, že díky 5G sítím na jednoho uživatele připadnou stovky takových zařízení, přičemž pouze jedním z nich bude chytrý telefon.

Proč se 5G sítě zavádí?
- 5G sítě představuje celosvětový fenomén. Je založen na bezdrátových vysokorychlostních technologiích a na sjednocování, tzn. konvergenci, mobilních a pevných sítí.
- 5G sítě zajistí plošnou dostupnost datových služeb, vysokorychlostní komunikaci s pohybujícími se objekty a nabídnou také vysokorychlostní pevné připojení.
Zdroj: MPO
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Za světovým dědictvím UNESCO v Žatci vyjíždí vlak NTM v čele s parní lokomotivou 464.102 Ušatá

V sobotu 6. dubna 2024 se uskuteční první veřejná jízda vlaku NTM v čele s parní lokomotivou 464.102 "Ušatá" z roku 1940, která v loňském roce prošla generální rekonstrukcí za podpory finančních prostředků Evropské ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...

V chomutovské nemocnici otevřela Krajská zdravotní zcela nový pavilon s urgentním příjmem

Vedení Krajské zdravotní otevřelo v chomutovské nemocnici nový moderní pavilon urgentního příjmu. Vedle samotného oddělení urgentního příjmu jsou jeho ...

Povodí Ohře: Na Jílovském potoce na Děčínsku plánujeme opravit povodňové škody

Postupně po jednotlivých etapách se opravují povodňové škody na Jílovském potoce na Děčínsku. Aktuálně byla podepsána smlouva se zhotovitelem na další ...

Informační centrum Elektrárny Ledvice láká na velikonoční dílničky

Blížící se Velikonoce si tentokráte v Infocentru Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice připomenou jen dva dny po jarní rovnodennosti, tedy v sobotu 23. bře ...





Pátek 29.3.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes