ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Děčíně byly vyhlášeny výsledky 15. ročníku krajské soutěže obcí Skleněná popelnice 2018

27.05.2019
DĚČÍN - Kryštofovy Hamry, Blatno, Loučná pod Klínovcem a Louny jsou obce Ústeckého kraje, ve kterých se obyvatelům daří nejlépe třídit své odpady. Zástupci, nejen těchto obcí a měst, převzali na slavnostním ceremoniálu, v prostorách Knihovního sálu zámku v Děčíně, prestižní ocenění v soutěži "Skleněná popelnice". Tradiční krajské klání samospráv organizoval již popatnácté Ústecký kraj ve spolupráci s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s., v rámci aktivit zaměřených na podporu tříděného sběru odpadu v regionu.
Foto: europr.cz
Stejně jako loni, byly do soutěže i v letošním ročníku automaticky zařazeny všechny obce, které jsou zapojeny do celorepublikového systému třídění a využití obalových odpadů společnosti EKO-KOM, a.s. Hlavním kritériem pro hodnocení bylo množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Zohledněny byly navíc i hustota sběrné sítě nebo sběr kovových odpadů. Samotné hodnocení pak bylo provedeno na základě údajů poskytovaných obcemi do systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného vykazování za stanovené období.
Město Loučná pod Klínovcem po vítězství v předchozích čtyřech ročnících pokračuje ve vítězné sérii. Podle radnice je to důkazem toho, že třídění odpadů ve městě funguje a občané to již berou jako samozřejmost. Za Loučnou pod Klínovcem, v kategorii měst do 3 500 obyvatel, postoupil na druhé místo, z loňské třetí příčky, městys Brozany nad Ohří, kde ho nahradil městys Ročov.

V kategorii měst nad 3 500 obyvatel zvítězilo město Louny, které postoupilo z loňské stříbrné příčky, následované městy Libochovice a Dubí.

Mezi obcemi do 500 obyvatel se na prvním místě umístila obec Kryštofovy Hamry, následovaná obcemi Doubice a Měděnec.

V kategorii obcí nad 500 obyvatel se opakuje vítězná trojice z loňského ročníku. Vítězství obhájila obec Blatno. Z loňského třetího místa se na letošní druhou příčku posunula obec Staré Křečany, která si tak vyměnila pořadí s třetí v kategorii, obcí Libčeves.

Ocenění každoročně přebírá také "Skokan roku", tedy město či obec, která se v meziročním srovnání výsledků třídění odpadů posunula o nejvíce příček směrem nahoru. Tento titul v rámci soutěže Skleněná popelnice 2018 získala obec Bynovec. "V obci jsme se snažili co nejvíce zahustit sběrnou síť a různými aktivitami a propagací podporovat třídění odpadů. Velmi mě tento výsledek těší a děkuji všem obyvatelům Bynovce," komentovala úspěch obce starostka Petruše Zahradníková.

V rámci slavnostního vyhlášení získaly nejlepší obce a města symbolické skleněné popelnice, které jsou již tradičně vygravírovány do originálních skleněných těles, k tomu ještě věcné ceny a také motivační příspěvek od Ústeckého kraje na podporu odpadového hospodářství.

"Soutěž Skleněná popelnice je součástí projektu realizovaného Ústeckým krajem a Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s. nazvaného Intenzifikace odděleného sběru v Ústeckém kraji. Letos poprvé získávají finanční odměnu obce a města na 5 místech každé velikostní kategorie. Vítězové svých kategorií si z Děčínského zámku odváží odměnu 35 000 korun, stříbrní 25 000 korun, bronzoví 15 000 korun a obce čtvrtém a pátém místě pak získávají odměnu ve výši 10 000 korun. Doufáme, že umístění v této soutěži a získaná finanční odměna pro obce bude další motivací ke zvyšování účasti obyvatel na samotném třídění," říká paní Jitka Sachetová, radní kraje pro oblast kultury a památkové péče, zemědělství, životního prostředí a venkova.

Součástí soutěže Skleněná popelnice 2018 je také udílení cen kolektivních systémů ASEKOL a ELEKTROWIN. V rámci prvního jmenovaného se hodnotí sběr drobného elektra prostřednictvím kontejnerů v obcích a na sběrných dvorech. V rámci tohoto systému si mezi městy nad 15 000 obyvatel nejlépe vedlo město Kadaň, v kategorii měst do 15 000 obyvatel zvítězilo město Šluknov a v kategorii obcí do 5 000 obyvatel patří prvenství městu Úštěk.
ELEKTROWIN je kolektivní systém pro zpětný odběr a využití elektrozařízení a elektroodpadu, jako jsou velké i malé domácí spotřebiče či elektrické nástroje a nářadí. V rámci vyhlašování výsledků se na první příčce v kategorii obce do 4 000 obyvatel umístila obec Libědice. V kategorii nad 4 000 obyvatel zvítězily, stejně jako loni, Lovosice. Ocenění Skokan roku, získalo město Děčín.
Autor: Bc. Martin Brhel
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

AOPK: Okáči skalní se vracejí do Českého středohoří

600 housenek motýla okáče skalního našlo nový domov na kopcích Oblík a Vraníky v lounské části Českého středohoří. Housenky na ně doputovaly v krabičkách až z Královéhradecka, kde probíhá jejich specializovaný odchov Českým svazem ochránců přírody ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Europoslanci Vondra, Vrecionová a Krutílek navštívili Ústecký kraj. Řešili energetiku, zemědělství a inovace

Europoslanci Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová spolu s expertem na EU Ondřejem Krutílkem navštívili Ústecký kraj. Hlavním tématem Alexandra Vondry ...

2. května dojde k plánované uzavírce silnice po koruně hráze Nechranic

Ve čtvrtek 2. května dojde k úplné uzavírce silnice č. 22512 vedoucí po koruně hráze vodního díla Nechranice z důvodu stavebních prací a pohybu techni ...

V Domově Potoky v Chřibské byla zahájena výstavba výtahu

Domov Potoky v Chřibské je pobytovým zařízením sociální péče, které se stará celkem o 60 klientů, jež potřebovali vyřešit nepříznivou sociální situaci ...





Sobota 20.4.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes