ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak se zachovat v případě havárie?

02.05.2023
Statistika je neúprosná a zejména nadprůměrně aktivní řidiči nemohou spoléhat na to, že se nikdy nedostanou do rizikové situace. Proto je dobré vědět, jak se zachovat v případě nehody a jaké by měly být vaše další kroky.
Ilustrační snímek | Zdroj: Pexels.com

Nejvíce pomáhá prevence


Hned na úvod si ale řekněme to nejdůležitější. Jaké podniknout kroky k tomu, aby k nehodě buď vůbec nedošlo, nebo aby škody z ní plynoucí byly minimální. Jde totiž o kroky, na které je už v případě nehody příliš pozdě.

V první řadě byste měli vždy dbát na to, aby vaše jízda byla bezpečná a ohleduplná vůči ostatním účastníkům silničního provozu. Nezáleží jen na stylu jízdy, pamatovat byste měli i na technický stav svého vozu. Oficiální kontrola na STK nemusí stačit, každý řidič by měl pravidelně kontrolovat funkčnost brzd či dezén a nahuštění pneumatik. Jakmile máte podezření na nějakou závadu, navštivte autoservis. Jednou ročně je, a to zejména u starších vozů, vhodné pamatovat i na pravidelný preventivní servis.

Posledním důležitým bodem je povinná i nepovinná výbava. V autě byste měli mít lékárničku a reflexní vesty, hodit se ale může i hasicí přístroj. Sami sobě pak v případě havárie poděkujete za to, že jste si sjednali havarijní pojištění a váš rozpočet tak nebude nákladnou opravou vozu zásadně zatížen.

Vůz ihned odstavte, pokud možno bezpečně


Ne každá nehoda je natolik fatální, aby nebylo možné pokračovat v jízdě. Někdy jste dokonce pouze svědkem nehody. Ve všech případech platí, že byste měli vůz ihned odstavit (pokud možno co nejbezpečněji) a v jízdě v žádném případě nepokračovat.

Na vašem voze může být skrytá závada, kvůli které by brzy mohlo dojít k nehodě ještě závažnější. Stejně tak mohou být zraněni cestující. Policii navíc bude zajímat, kdo nehodu způsobil a jak k ní došlo. A jste-li pouze svědkem nehody, je vaší povinností poskytnout neprodleně pomoc ostatním.

Pokuste se také zabránit tomu, aby nehoda ohrozila další, kolemjedoucí vozidla. Dejte vůz tzv. na blikačky a do vhodné vzdálenosti umístěte výstražný trojúhelník.

Zavolejte a poskytněte pomoc


Zkontrolujte všechny osoby, které byly účastny nehody. K nehodě byste měli zavolat policii a v případě potřeby (v závislosti na závažnosti situace) také záchrannou službu a hasiče. Nepodceňujte situaci a volejte záchrannou službu i v případě, že se někdo "pouze" udeřil hlavou o okno nebo jinou část vozu.

V případě potřeby poskytněte první pomoc, s postupem vám může poradit operátor na tísňové lince.

Nikdy neopouštějte nehodu


Ani jako svědci byste neměli po výše zmíněných krocích místo nehody opustit. I poté, co situaci převezme policie a záchranná služba, může být potřeba například vaše svědectví, aby se správně určila příčina nehody. Pokud místo opustit musíte, informujte o tom policii a předejte na sebe kontakt.

Autor: eVisions Advertising s.r.o.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Pozor křehké: Kdo za případné poškození zásilky odpovídá?

S oblibou nákupů zboží přes internet se váže i obliba prodeje zboží tímto způsobem. Existuje spousta společností, které nabízí zprostředkování prodeje ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...





Čtvrtek 25.4.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes