ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Sezónu veteránských rally zahajuje Škoda účastí devíti historických vozů na 7 Castles Trial

17.04.2023
MLADÁ BOLESLAV - Početnému zastoupení historických vozů značky Škoda na startu 8. ročníku setinové rally 7 Castles Trial vévodí s počtem devíti veteránů tým Škoda Classic, který patří k tradičním účastníkům této akce. Na trase dlouhé zhruba 250 kilometrů vedoucí Středočeským krajem a Kokořínskem do České Lípy a následně zpět na místo startu v Praze, potěší diváky i historické skvosty patřící do sbírek Škoda Muzea. Majestátní Škoda Superb 3000 OHV z roku 1939 je jedním z nejstarších vozů startovního pole, které čítá přibližně 70 veteránů a youngtimerů 25 různých automobilových značek. Škoda je s celkovým počtem 14 účastnických vozů nejpočetnější a právě z této skupiny vzejde i vítěz, který si odnese tradiční trofej Narcise Podsedníčka určenou nejlepší posádce startující s vozem značky Škoda.
Foto: skoda-storyboard.com
V sobotu 22. dubna odstartuje z Prahy již 8. ročník veteránské soutěže 7 Castles Trial a početná skupina devíti historických vozů, kterou do závodu nasadil tým Škoda Classic, tvoří nepřehlédnutelnou součást startovního pole. Během sezóny se však s vozy ze sbírek Škoda Muzea mohou setkat nejen čeští příznivci automobilové historie, ale rovněž zahraniční diváci, neboť reprezentanti téměř 120leté historie výroby automobilů v Mladé Boleslavi se účastní i vybraných prestižních zahraničních akcí.

"Takto početnou skupinu vozů jsme na 7 Castles Trial nasadili již v loňském roce a nadšeni byli nejen účastníci, ale i diváci na trase. Této oblíbené jarní akce rovněž využíváme k tomu, abychom naší flotilu historických vozů po zimní pauze před sezónou opět důkladně prověřili," říká Andrea Frydlová, vedoucí Škoda Muzea v Mladé Boleslavi.

Jedním z nejstarších vozů ve startovním poli je Škoda Superb 3000 OHV z roku 1939. Tato více než pětimetrová sedmimístná limuzína je poháněna řadovým šestiválcem o objemu 3137 cm3 a zvládne dosáhnout rychlosti až 125 km/h. Exemplář vyniká pověstnou spolehlivostí a má za sebou už dlouhý seznam veteránských rally, kterých se úspěšně zúčastnil.

V popředí startovního pole jsou díky roku výroby 1948 rovněž vozy Škoda 1101 Roadster a Škoda 1101 Cabriolet. I ony se řadí ke spolehlivým a robustním automobilům, které jsou reprezentanty poválečného rozjezdu automobilového průmyslu u nás. K jejich pohonu slouží čtyřválec o objemu 1089 cm3.

Intenzivní zážitky zprostředkovává posádce i svému okolí jeden z nehezčích vozů naší historie - Škoda Felicia z roku 1962 je nepřehlédnutelná nejen díky svým sportovně-elegantním liniím a otevřené karoserii, ale rovněž díky originálnímu tyrkysovému lakování.

Škoda 1000 MB je jedním z milníků mladoboleslavské historie. Progresivně konstruovaný automobil vynikal ve své době špičkovými technologiemi - disponoval například motorem s hliníkovým blokem v zádi samonosné karoserie. Ve třídě litrových vozů stanovovala v polovině 60. let Škoda 1000 MB nová měřítka a o kvalitách tohoto modelu se přesvědčí i posádka exempláře z roku 1966. Punc exkluzivity pak v sobě nese vůz Škoda 1100 MBX DeLuxe z roku 1969. Netradičně tvarovaný dvoudveřový model, který vychází ze zmíněného ‘embéčka’, postrádá B-sloupek karoserie a posádce díky tomu poskytuje neobvyklý pohled ven z vozu.

Na sportovní notu zahraje další legendární model, kterým je kupé Škoda 110 R z roku 1971 poháněné motorem o objemu 1,1 litru s dvojitým karburátorem a výkonem 52 koní. Díky tomu se tento atraktivní vůz dokáže rozjet až na 145 km/h.

Po loňské premiéře se i letos ve startovním poli objevuje zrenovovaná Škoda 120 GLS se zeleným lakováním. S rokem výroby 1978 ji už můžeme řadit k tzv. youngtimerům stejně jako další mladoboleslavské kupé, kterým je Škoda Rapid 135 z roku 1988. Celohliníkový motor s osmikanálovou hlavou, který pohání tento vůz, se o něco později v modifikovaném provedení dostal i pod kapotu modelu Favorit.

Ve startovní listině 7 Castles Trial je zapsáno celkem 14 vozů značky Škoda, což z mladoboleslavské automobilky činí nejvíce zastoupenou značku v rámci této akce. Kromě představených vozů týmu Škoda Classic se tak do závodu v rukách soukromých sběratelů pustí také Škoda Felicia Super a sportovně laděná Škoda 1000 MB Rallye (obě z roku 1964), Škoda 110 R (1972), Škoda 120 L (1983) a chybět nebude ani Škoda Favorit z roku 1989. Nejlepší z posádek s vozem Škoda po projetí cílem získá tradiční hodnotnou trofej Narcise Podsedníčka, která dává vzpomenout na tohoto závodního jezdce, jenž v roce 1901 absolvoval na motocyklu značky Slavia obtížný dálkový závod Paříž-Berlín.

Jak název setinové rally napovídá, trasa účastníky během dne provede také po sedmi hradech či zámcích, přičemž se jejich výčet každý rok mění. Letos se mohou posádky těšit třeba na Dvůr Lobeč, zámek Zahrádky, zámek Konojedy či hrad Okoř. Setinová rally 7 Castles Trial startuje v sobotu 22. dubna v 8:46 v Engine Classic Cars Gallery v Premium Outlet Prague Airport poblíž pražského letiště. Trasa letošního ročníku vede Středočeským krajem a Kokořínskem do České Lípy, kde je naplánována pro účastníky polední pauza. Následně se vozy vrací zpět na místo startu a celkem ujedou zhruba 250 kilometrů. Kromě průjezdních a časových kontrol organizátoři připravili rovněž devět testů přesnosti, u nichž se na setinu sekundy měří přesnost průjezdu úseků s definovanou vzdáleností a cílovým časem. Do cíle, který je opět v Engine Classic Cars Gallery, dorazí první vozy kolem 16:15 hod.

Zdroj: ŠKODA Auto
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Za světovým dědictvím UNESCO v Žatci vyjíždí vlak NTM v čele s parní lokomotivou 464.102 Ušatá

V sobotu 6. dubna 2024 se uskuteční první veřejná jízda vlaku NTM v čele s parní lokomotivou 464.102 "Ušatá" z roku 1940, která v loňském roce prošla generální rekonstrukcí za podpory finančních prostředků Evropské ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...

V chomutovské nemocnici otevřela Krajská zdravotní zcela nový pavilon s urgentním příjmem

Vedení Krajské zdravotní otevřelo v chomutovské nemocnici nový moderní pavilon urgentního příjmu. Vedle samotného oddělení urgentního příjmu jsou jeho ...

Povodí Ohře: Na Jílovském potoce na Děčínsku plánujeme opravit povodňové škody

Postupně po jednotlivých etapách se opravují povodňové škody na Jílovském potoce na Děčínsku. Aktuálně byla podepsána smlouva se zhotovitelem na další ...

Informační centrum Elektrárny Ledvice láká na velikonoční dílničky

Blížící se Velikonoce si tentokráte v Infocentru Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice připomenou jen dva dny po jarní rovnodennosti, tedy v sobotu 23. bře ...





Pátek 29.3.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes