ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Experti varují: V Česku se objevil nový škodlivý kód pro Android

25.09.2022
Bezpečnostní specialisté z ESETu na základě srpnové statistiky kybernetických hrozeb pro platformu Android v Česku opět potvrdili dominantní postavení adwaru Andreed. Ten se v průběhu celého léta objevoval zhruba ve třetině všech případů. Mezi nejčastěji zachycenými škodlivými kódy byly v srpnu detekovány také trojský kůň Triada nebo Fake.App.RK, který se v českém prostředí objevil nově a šířil se například prostřednictvím falešné aplikace pro ovládání chytrého telefonu nebo falešné aplikace obchodu s plavkovým zbožím. Bezpečnostní experti varují, že ačkoli Fake.App.RK nepatří mezi nebezpečné typy malwaru, může v sobě ukrývat větší hrozby a šířit je.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Také na konci léta byl nejčastěji detekovaným škodlivým kódem pro platformu Android v Česku adware Andreed. Objevil se opět ve zhruba třetině všech případů. V srpnu se šířil především prostřednictvím falešné verze hry House Designer: Fix & Flip.

"Trojský kůň Andreed byl jednoznačně nejčastěji detekovaným škodlivým kódem pro platformu Android přes letošní letní sezónu. Také v srpnu se šířil tak, jak je pro něj typické, a to prostřednictvím falešné verze mobilní hry z neoficiálního obchodu třetí strany," říká Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce společnosti ESET.

Bezpečnostní experti opakovaně upozorňují na rizika spojená se stahováním aplikací z neoficiálních obchodů či z různých fór. Motivací pro uživatele bývají především trendy hry, modifikace her s různými cheaty neboli herními výhodami pro uživatele či prémiové placené programy. Takové aplikace jsou v těchto případech nabízené zdarma či v balících s dalším softwarem.

V Česku se nově objevil Fake.App.RK


V necelých pěti procentech případů se v srpnu dále objevoval trojský kůň Triada a nový škodlivý kód Fake.App.RK.

"Fake.App.RK je nový škodlivý kód, který se v srpnu objevil v Česku teprve druhý měsíc po sobě, tentokrát dokonce mezi třemi nejčastěji detekovanými hrozbami pro platformu Android. Vydával se za aplikace na ovládání telefonu a v několika případech i za falešnou aplikaci pro nákup plavek. Zde jednoznačně vidíme, jak se útočníci rozhodli v srpnu využít stále probíhající prázdninovou sezónu," vysvětluje Jirkal.

Pokud uživatel stáhl některou z uvedených aplikací, prakticky okamžitě zjistil, že je nefunkční a zobrazuje pouze agresivní reklamu. Ačkoli aplikace nevypadají podle bezpečnostních specialistů na první pohled nebezpečně, vždy existuje riziko, že v sobě ukrývají nebezpečnější škodlivý kód.

Adware může být zdrojem podvodů


Nejen spyware nebo ransomware, ale také adware či droppery, které na sebe berou podobu různých aplikací a nástrojů pro tablety či chytré telefony, mohou být zdrojem daleko nebezpečnějšího typu malwaru. Platforma Android je v Česku dlouhodobě vystavena riziku v podobě bankovního malwaru. Finanční škody ale mohou uživatelům způsobit také různé podvody neboli scamy. Útočníci v rámci těchto podvodů inzerují prostřednictvím online reklamy až podezřele senzační investiční příležitosti, potravinové doplňky nebo mohou uživatele rovnou přihlásit k prémiovým placeným službám. Často k tomu také využívají jména celebrit a známých společností.

"Reklamní škodlivý kód neboli adware se pro útočníky stává v poslední době oblíbenou formou pro zprostředkování různých podvodů. Typicky jeho prostřednictvím inzerují nebezpečný odkaz. Pokud na něj uživatel klikne, je obvykle přesměrován na nějakou webovou stránku, kde mohou útočníci podvodně inzerovat různé zboží, přihlásit uživatele k placeným službám nebo ukrývat ničivější malware," říká Jirkal z ESETu.

Bezpečnostní specialisté také radí, aby uživatelé přistupovali k inzerovaným nabídkám, které mají až příliš senzační znění, se zdravou skepsí a obezřetností. Před nebezpečnými webovými stránkami nebo před potenciálně nechtěnými aplikacemi je pak ochrání kvalitní bezpečnostní software.

Zdroj: Eset
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Pozor křehké: Kdo za případné poškození zásilky odpovídá?

S oblibou nákupů zboží přes internet se váže i obliba prodeje zboží tímto způsobem. Existuje spousta společností, které nabízí zprostředkování prodeje ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...





Čtvrtek 18.4.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes