ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V životě jsme neviděli nic většího, popisují požár v NP České Švýcarsko vojáci, kteří jej pomáhají hasit

27.07.2022
S plameny v Národním parku České Švýcarsko na Děčínsku bojují od neděle také dvě posádky s vrtulníky W-3A Sokol s bambi vaky z kbelské 24. základny dopravního letectva. Armádní piloti na hořící les dosud shodili zhruba 160 tisíc litrů vody.
Záběry z armádního vrtulníku | Foto: acr.army.cz
Les začal hořet před dvěma dny, rozsáhlý požár se stále nedaří dostat pod kontrolu. Na místě zasahuje zhruba 400 hasičů z 83 jednotek. Požár je nyní asi na 30 hektarech. Hasicí práce komplikuje nepřístupný terén.

"Je to náročné psychicky i fyzicky. Po celou dobu se musíte soustředit, abyste vrtulníkem do něčeho nenarazili, proudem vody strefili správné místo nebo nezasáhli hasiče dole na zemi. Od požáru navíc stoupá obrovské teplo, všude je dým. V životě jsem neviděl nic většího," popisuje situaci v Hřensku kapitán Antonín Petrů, letecký instruktor a display pilot 243. vrtulníkové letky.

On a jeho kolega major Michal Janeček, letecký inspektor z téže letky, pomáhají likvidovat obří požár v národním parku od neděle. První den Kbely na místo vyslaly jeden vrtulník s bambi vakem, včera už dva. Od dnešního rána na místě armádní stroje opět létají. Posádky z 24. základny tvoří kromě pilota kopilot a palubní technik. Tým doplňuje profesionální armádní hasič, který práce koordinuje s velitelem zásahu na zemi.

Blízkost řeky je velkou výhodou


Obě posádky denně provedou celkem cca 100 shozů, jedna cesta jim zabere od 2 do 5 minut podle vzdálenosti od požářiště. Velkou výhodou je podle Michala Janečka blízkost Labe. "Díky tomu zvládneme 10 - 12 shozů za hodinu, přičemž denně strávíme ve vzduchu zhruba pět hodin," doplnil.

Při hašení je klíčová přesnost. Pilot nalétne nad kraj požáru, ideální pozici ke shozu upravuje palubní technik, který se dívá ze dveří vrtulníku a pilota naviguje na správné místo. Nepřístupný a členitý terén likvidaci požáru komplikuje. "Můžeme shazovat z 15 metrů, ale pokud jsme nad stromy, jako tady, nejde to moc udržet. Bezpečnost je samozřejmě na prvním místě," dodává Petrů a i za svého kolegu děkuje v prvé řadě technikům, kteří se o jejich stroje perfektně starají.

Vážnost situace dokládá množství hasicích letounů


Že je situace na Děčínsku kritická, usuzují oba i podle množství hasicích letounů, které se v oblasti pohybují. "Běžně civilním hasičům s likvidací požáru nepomáháme, nebývá to potřeba. Pokud nás povolají, jedná se jednoznačně o krizový stav. Tady včera létalo pět strojů, což značí, že je opravdu zle," upozornil Janeček.

Oba popisují stav na místě za bezprecedentní. "Sloužím také u letecké záchranky a zranění, s nimiž se setkávám, beru jako práci. Tohle je něco úplně jiného. Jako laik můžu říct, že jsem nikdy nic podobného neviděl," svěřil se major Michal Janeček.

Pomoc armády dnes ocenila také ministryně obrany Jana Černochová: "Situace na místě je strašlivá, o to víc jsem ráda, že ji pomáhají zvládnout také vojáci. Jako v každé krizi i v této armáda vždy pomáhala a pomáhat bude. Za profesionální práci příslušníkům kbelské základny ze srdce děkuji."

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

2. května dojde k plánované uzavírce silnice po koruně hráze Nechranic

Ve čtvrtek 2. května dojde k úplné uzavírce silnice č. 22512 vedoucí po koruně hráze vodního díla Nechranice z důvodu stavebních prací a pohybu techniky na vozovce. ...

V Domově Potoky v Chřibské byla zahájena výstavba výtahu

Domov Potoky v Chřibské je pobytovým zařízením sociální péče, které se stará celkem o 60 klientů, jež potřebovali vyřešit nepříznivou sociální situaci ...

ŘSD: Na silnici I/27 u obce Žiželice vrtáme piloty pro most přes údolí Hutná

O víkendu začali silničáři vrtat piloty pro most na silnici I/27 u obce Žiželice, kde budují obchvat a most přes údolí Hutná. Jde o první velkou akci ...

Tři největší uhelné elektrárny vypustily loni stejně emisí jako všechna osobní auta

Uhelné elektrárny Počerady, Tušimice a Prunéřov vypustily v roce 2023 dohromady 10 690 770 tun skleníkového oxidu uhličitého. Vyplývá to ze statistiky ...

Lesy ČR dokončily pod Klínovcem druhou letošní útulnu

Druhou z dvaceti letos postavených nouzových přístřešků na přečkání noci nebo chvilkového nepříznivého počasí dokončily 3. dubna pod Klínovcem Lesy Če ...





Středa 17.4.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes