ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Magnetická rezonance v regionech. Pacienti z Ústí nad Labem už nemusí dojíždět do Prahy

22.06.2022
Jedna z nejmodernějších metod vyšetření je nově dostupnější i pacientům z menších regionálních měst. Magnetická rezonance, fungující na principu velmi silného magnetického pole, je šetrnou a bezbolestnou alternativou k rentgenovému vyšetření, sonu i CT. Lékaři díky ní odhalí i jinak nediagnostikovatelné nádory, které ostatní metody zachytit nedokážou. V Česku se magnetická rezonance využívá převážně k vyšetření mozku, páteře, kloubů a prostaty - prohlédnout s ní lze ale prakticky celé tělo.
Magnetická rezonance | Foto: pixabay.com
Možnost vyšetření magnetickou rezonancí nabízí od listopadu 2021 i EUC Klinika v Ústí nad Labem. Denně odbaví průměrně 18 pacientů, kteří tak nemusejí dojíždět do Prahy. Do budoucna by se technologie měla objevit i v dalších regionálních městech.

Bezpečnější než rentgen


Magnetická rezonance patří mezi nejpokročilejší metody moderní medicíny. Dokáže totiž velmi detailně a přesně zobrazit 3D strukturu vnitřních orgánů v lidském těle. Díky tomu mohou lékaři odhalit i velmi malé léze a další velmi obtížně diagnostikovatelné nádory, které nedokáže zachytit ani sono nebo CT vyšetření. Touto moderní cestou mohou lékaři také diagnostikovat povahu nádorů a určit, zda je nutná léčba, nebo postačí jen důkladné pozorování.

"Magnetická rezonance využívá velmi silného magnetického pole. Nepracuje tedy na principu rentgenových paprsků, jako například rentgenová vyšetření, což mimo jiné znamená, že je pro lidský organismus nesrovnatelně méně riziková," popisuje metodu MUDr. Jiří Madar, výkonný ředitel strategického rozvoje zdravotnické skupiny EUC.

Pacient se na vyšetření nemusí nijak zásadně připravovat a mezi výhody využívání této metody patří kromě šetrnosti také bezbolestnost. Přesto, že se tato metoda používá především k vyšetření mozku, kloubů, páteře, prostaty či prsu, lze na jejím principu monitorovat téměř celé lidské tělo.

"Před samotnou procedurou magnetické rezonance ani během ní není po pacientovi vyžadována žádná složitá příprava. Stačí, když zůstane ležet, a přístroj odvede veškerou práci," přibližuje proces primář radiodiagnostického oddělení EUC kliniky v Ústí nad Labem, MUDr. Petr Váša. Právě zdejší klinika navíc využívá přístroj se zabudovanou umělou inteligencí, která pacientský komfort ještě zkvalitňuje. Samotné vyšetření díky ní trvá kratší dobu a stanovená diagnóza je velmi přesná.

Standardem i v regionech


V současnosti se magnetická rezonance používá především k vyšetření a diagnostice onemocnění prsu - ať už se jedná o prevenci, určení rozsahu onemocnění, nebo získání potřebných informaci ke stanovení onkologické léčby. Může být rovněž vyšetřením, které spolehlivě vyloučí nádor. "Česká republika se konečně dostává na úroveň vyspělých zemí světa a Evropské unie, kde jsou magnetické rezonance již dlouho běžnou součástí ambulantních zařízení," říká MUDr. Madar.

Pokroková radiodiagnostická metoda se u nás pomalu ale jistě stává v standardem ve větších městských klinikách, přestože vyžaduje poměrně vysoké pořizovací náklady. A neméně finančně náročný je i její provoz. "Zřízení pracoviště magnetické rezonance v rámci EUC kliniky v Ústí nad Labem vyšlo celkem na 31 milionů korun. Díky této investici ale můžeme svým pacientům poskytnout skutečně nejkvalitnější diagnostiku. Celotělový přístroj Magneton Altea, který v rámci kliniky využíváme, totiž patří mezi špičku na trhu," dodává MUDr. Váša.

Čekací doba na vyšetření maximálně dva týdny


V EUC Klinice v Ústí nad Labem bylo nové centrum magnetické rezonance otevřeno již 2. listopadu 2021. Pacienti z Ústeckého kraje tak už za vyšetřením nemusejí dojíždět až do Prahy. Na magnetickou rezonanci se v současnosti mohou objednat na základě žádanky. Klinika má navíc uzavřené smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami. Denně proceduru podstoupí průměrně 18 pacientů.

Skupina EUC plánuje do budoucna podobná pracoviště otevřít i v dalších městech. "Budeme rádi, když se podaří magnetickou rezonanci rozšiřovat v dalších ambulantních zařízeních, a to nejen v naší skupině. Je to celosvětový trend a záruka včasné diagnostiky onemocnění. Jsme rádi, že současné vedení ministerstva zdravotnictví tento trend podporuje, zkrátí se tak čekací doby a odlehčí se přetíženým velkým nemocnicím," uzavírá MUDr. Jiří Madar.






Autor: Jan Kroupa
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Za světovým dědictvím UNESCO v Žatci vyjíždí vlak NTM v čele s parní lokomotivou 464.102 Ušatá

V sobotu 6. dubna 2024 se uskuteční první veřejná jízda vlaku NTM v čele s parní lokomotivou 464.102 "Ušatá" z roku 1940, která v loňském roce prošla generální rekonstrukcí za podpory finančních prostředků Evropské ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...

V chomutovské nemocnici otevřela Krajská zdravotní zcela nový pavilon s urgentním příjmem

Vedení Krajské zdravotní otevřelo v chomutovské nemocnici nový moderní pavilon urgentního příjmu. Vedle samotného oddělení urgentního příjmu jsou jeho ...

Povodí Ohře: Na Jílovském potoce na Děčínsku plánujeme opravit povodňové škody

Postupně po jednotlivých etapách se opravují povodňové škody na Jílovském potoce na Děčínsku. Aktuálně byla podepsána smlouva se zhotovitelem na další ...

Informační centrum Elektrárny Ledvice láká na velikonoční dílničky

Blížící se Velikonoce si tentokráte v Infocentru Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice připomenou jen dva dny po jarní rovnodennosti, tedy v sobotu 23. bře ...





Pátek 29.3.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes