ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Ústeckém kraji zdravotníci do začátku března podali milion a čtvrt dávek vakcíny

08.03.2022
Pandemie nemoci COVID-19 způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2 pozvolna ustupuje. Jsou tomu právě dva roky, co prvního pacienta s tímto onemocněním v České republice indikovali specialisté z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem v Krajské zdravotní, a.s. (KZ). Během tohoto období zdravotníci v Ústeckém kraji při několika vlnách čelili náporu více než 17 tisíc pacientů vyžadujících zdravotní péči, přes tři tisíce z nich potřebovalo hospitalizaci na jednotkách intenzivní péče. V Ústeckém kraji zdravotníci do 1. března 2022 podali jeden a čtvrt milionu dávek vakcíny, 304 tisíc lidí obdrželo posilující dávku.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
KZ v koordinaci s Ústeckým krajem s vakcinací proti onemocnění COVID-19 začala 30. prosince 2020, a to ihned po obdržení první dodávky vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech. Prvními očkovanými byli zdravotníci v první linii z ústecké Masarykovy nemocnice, konkrétně z Infekčního oddělení, Emergency, Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny a plicního oddělení. Hned čtrnáct dní poté, 13. ledna zahájili zdravotníci očkování seniorů, kteří již od počátku byli nejohroženější věkovou skupinou kvůli možnému těžkému průběhu nemoci COVID-19. Krajská zdravotní jako největší poskytovatel zdravotní péče v regionu spolu s Ústeckým krajem proto připravila další mobilní očkovací tým pro seniory v kategorii 80 let a více. Právě vakcinace obyvatelstva byla absolutní prioritou. V Ústeckém kraji od konce ledna 2021 zahájilo činnost 16 vakcinačních center včetně pěti v nemocnicích KZ. Dva ze tří mobilních týmů pro Ústecký kraj pak měly základny v ústecké Masarykově nemocnici, respektive v Nemocnici Most. Rychlost očkování v následujících týdnech limitoval nedostatek očkovací látky.

Se vzrůstajícím zájmem o očkování proti nemoci COVID-19 se v dubnu a květnu 2021 stěhovala centra do nových prostor s kapacitou 500 - 1000 naočkovaných denně ve všech větších městech Ústeckého kraje. Po zprovoznění nového centra v chomutovské nemocnice se očkování stěhovalo i do budovy Českého vysokého učení technického v Děčíně, do Sportarény v Teplicích, Sportovní haly Most, bývalého rektorátu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a do největšího pavilonu výstaviště v Litoměřicích.

V polovině června 2021 mělo za sebou očkování proti onemocnění COVID-19 více než 337 tisíc obyvatel Ústeckého kraje. Přes 170 tisíc lidí dostalo dvě dávky vakcíny. Celkový počet vyočkovaných dávek se v Ústeckém kraji přehoupl přes půl milionu. První dávku tak do té doby obdrželo více než 42 procent obyvatel Ústeckého kraje, více než 21 procent lidí už mělo očkování ukončené. Zájem o očkování rychle stoupal po otevření všech věkových skupin pro registraci, s blížícími se termíny letních dovolených v zahraničí.

Ale počty lidí přicházejících do očkovacích center šly v červenci, oproti květnu a červnu, o 50 % dolů - na poklesu se podepsaly dovolené, ale i letní prázdniny. Snaha o naočkování i těch, kteří by se na cestu do očkovacího centra vydali jen stěží, vedla k zahájení výjezdů mobilních očkovacích týmů do vyloučených lokalit. Ten první zdravotníci uskutečnili, s nabídkou jednodávkové vakcíny Janssen, 16. července 2021 za ve čtvrti Mojžíř v Neštěmicích na Ústecku. V obchodním centru Forum v Ústí nad Labem bylo 27. července uvedeno do provozu první očkovací centrum proti nemoci COVID-19 pro příchozí bez nutnosti registrace v Ústeckém kraji. V srpnu KZ umožnila očkování pro neregistrované příchozí i v Děčíně, Chomutově a Mostě. Na konci prosince 2021 bylo zahájeno očkování dětí ve věku 5 - 11 let. KZ je pro nejmladší věkovou skupinu zajišťuje ve svých nemocnicích v Ústí nad Labem a Rumburku.

"K datu 1. března 2022 zdravotníci podali celkem 1 244 647 dávek vakcíny a proočkovanost obyvatel Ústeckého kraje přesáhla šedesátiprocentní hranici. Minimálně jednu dávku obdrželo 509 762 osob, což představuje 62,55 %, ukončovací dávku má 503 318, tedy 61,61 % obyvatel. Pro posilující dávku si přišlo 303 965 lidí, tedy 60,39 % z nich. Toto číslo představuje 37,2 procenta z celkové populace v Ústeckém kraji," informuje Ing. Petr Severa, krajský koordinátor očkování proti onemocnění COVID-19 a vedoucí Odboru zdravotnictví Krajského úřadu Ústeckého kraje.

"Od samého počátku jsme nepřestávali tvrdit, že očkování je jedinou cestou, jak se ze situace, která paralyzovala život celé společnosti, dostat. Že je to jediné řešení, jak se vyhnout těžkému průběhu onemocnění COVID-19. V praxi se pak potvrdilo, že nemocní, ale očkovaní lidé tolik nezatěžovali nemocnice a především jejich jednotky intenzivní péče, protože díky vakcíně neměli závažný průběh nemoci," konstatuje Ing. Petr Severa.

"Dva roky od diagnózy prvního pacienta s COVID-19 v Ústeckém kraji a ČR obecně, s vizí slábnutí viru v příštích měsících a s nadějí, že to všechno snad již skončí, nastává příležitost ohlédnout se zpět. V Ústeckém kraji jsme za poslední dva roky provedli celkem 3 686 131 testů na SARS-CoV-2. Nemoc COVID-19 se oficiálně vyskytla u 253 500, což je 31 % obyvatel kraje. Hospitalizace byla nutná u 17 205 osob, z toho 3 107 pacientů potřebovalo péči intenzivní. Celkem 3 274 lidí na COVID-19 v Ústeckém kraji zemřelo, což představuje 0,4 % obyvatel kraje, tedy každého dvou set padesátého z nás. Celková úmrtnost na COVID-19 byla 1,3 %, u nemocných vyžadujících hospitalizaci pak 19 %," rekapituluje a zároveň doplňuje souhrn koordinátor intenzivní péče v Ústeckém kraji MUDr. Josef Škola, EDIC, který je primářem Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.

"Pandemii jsme zvládli díky enormnímu nasazení a úsilí všech zdravotníků i těch, kteří jim pomáhali. Všem za to patří obrovský dík a vděk," zdůrazňuje MUDr. Josef Škola, EDIC.

Zdroj: Ústecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

AOPK: Okáči skalní se vracejí do Českého středohoří

600 housenek motýla okáče skalního našlo nový domov na kopcích Oblík a Vraníky v lounské části Českého středohoří. Housenky na ně doputovaly v krabičkách až z Královéhradecka, kde probíhá jejich specializovaný odchov Českým svazem ochránců přírody ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Europoslanci Vondra, Vrecionová a Krutílek navštívili Ústecký kraj. Řešili energetiku, zemědělství a inovace

Europoslanci Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová spolu s expertem na EU Ondřejem Krutílkem navštívili Ústecký kraj. Hlavním tématem Alexandra Vondry ...

2. května dojde k plánované uzavírce silnice po koruně hráze Nechranic

Ve čtvrtek 2. května dojde k úplné uzavírce silnice č. 22512 vedoucí po koruně hráze vodního díla Nechranice z důvodu stavebních prací a pohybu techni ...

V Domově Potoky v Chřibské byla zahájena výstavba výtahu

Domov Potoky v Chřibské je pobytovým zařízením sociální péče, které se stará celkem o 60 klientů, jež potřebovali vyřešit nepříznivou sociální situaci ...





Pátek 19.4.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes