ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Dlouhý: Očkované či testované by mohla do obchodů a na akce pouštět mobilní aplikace

18.04.2021
Pro podnikatele a tuzemskou ekonomiku devastující plošný zákaz podnikání za situace, kdy se každý den otestuje na bezinfekčnost půl milionu zaměstnanců v podnicích a zároveň přibývají tisíce plně očkovaných lidí, ztratil význam. Podnikatelé proto vyzývají vládu, aby s nimi otevřela jednání o podmínkách, za kterých by mohli znovu otevřít své provozovny od 1. května. Po vládě požadují, aby jim umožnila samoregulaci, a také aby se zapojila do vývoje aplikace, která by potvrzovala bezinfekčnost pro bezpečnou návštěvu v provozovně.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Nevidím důvod, proč by člověk, který je očkovaný nebo se ráno otestuje v zaměstnání, nemohl večer zajít na zahrádku na pivo, pro knihu do knihkupectví nebo se nechat ostříhat u kadeřnice," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podnikatelské organizace proto chtějí s vládou projednat vlastní pravidla pro bezpečnou návštěvu provozoven a po státu požadují, aby těm, kteří se tato samoregulační pravidla zavážou dodržovat, umožnil provozovnu otevřít.

Jako příklad uvedl pravidla označená jako Bezpečná restaurace, za nimiž stojí mimo jiné Český svaz pivovarů a sladoven, nebo pravidla bezpečného provozu sportovních areálů, bazénů a saun definovaná Českou komorou fitness. Podniky se v nich zpravidla zavazují, že nastaví vzdálenost mezi stoly či zákazníky, omezí počet zákazníků na metry čtvereční a budou provozovány za zvýšených hygienických podmínek.

"Ani podnikatelé si totiž nepřejí bezhlavé rozvolnění, kvůli kterému by museli za chvíli znovu zavřít. Chceme proto po státu, aby s námi jednal o rozumných pravidlech pro to, abychom dlouhodobě a udržitelně mohli konečně po více než po roce podnikat," dodal Dlouhý s tím, že podnikatelé jsou připraveni v jednotlivých sektorech služeb provést i po vzoru zahraničí piloty, na kterých by se otestovalo bezpečné fungování provozovny.

Problémem ale je, že vláda na konstruktivní návrhy podnikatelů zatím nijak nereaguje. To je i případ provozovatelů vnitřních sportovišť, fitness center, bazénů a saun, což vyústilo v podání jejich návrhu na zrušení části opatření Ministerstva zdravotnictví zakazujícího jejich provoz.

"Nabízeli jsme ministerstvu konkrétní návrhy řešení a společnou diskusi o podmínkách, za kterých by bylo možno bezpečně, avšak trvale, tento typ provozů a aktivit otevřít. To vše za přísných režimových opatření, která jsou obvyklá v jiných segmentech, jako např. průmyslu, administrativě či školství. Snahu o dialog však ministerstvo dlouhodobě ignoruje, a proto nám nezbylo nic jiného, než se pokusit o zrušení části opatření zakazující jejich činnost soudní cestou," vysvětlila Jana Havrdová z České komory fitness.

Po otevření za předem daných pravidel a s vládou důkladně projednaných podmínek pro bezpečný provoz přitom volá většina uzavřených podniků.

"I v případě restaurací je bezpečnější otevřít zahrádky za jasně nastavených opatření, než nutit zákazem občany, aby se setkávali na místech, která mohou být riziková," dodal prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, podle něhož v době, kdy lidé procházejí masivním testováním, aby mohli pracovat, není důvod, aby za stejných podmínek nemohli využívat další služby. Podnikatelům ale i jejich zákazníkům ale podle něj chybí jasná vize státu jak dál.

"Restaurace jsou rok doslova decimovány. Epidemická situace se zlepšuje a s příchodem jarního počasí bude sdružování lidí narůstat na intenzitě. To nejmenší, co může vláda v oblasti gastra udělat, je otevření zahrádek. Výrazně to pomůže lidem i podnikání," uvedla Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Stejný postup navrhuje i Luboš Kastner z Českého gastronomického institutu. "V současné době lepšícího se počasí jsou v případě gastronomie plošné zákazy kontraproduktivní a spíše situaci zhoršují. Zahrádky restaurací provozované v režimu Bezpečná restaurace jsou již v této chvíli bezpečnější variantou boje s pandemií než přeplněné parky, garáže či párty v soukromých bytech," vysvětluje Kastner.

Pomoci s urychlením otevírání provozoven by přitom mohla mobilní aplikace, v níž by si zákazníci jednak vyhledali ve svém okolí podniky, které se zavázaly pravidla dodržovat, a která by zároveň prokazovala bezinfekčnost zákazníka umožňující vstup do podniku.

"Stát nesmí ignorovat vůli podnikatelů přijmout samoregulační pravidla, která by jim umožnila otevřít. Ukazuje se, že když dojde k otevřené spolupráci mezi státem a soukromým sektorem, je možné extrémně rychle zavést a spustit i složité systémy a opatření. Víme, jak využít dostupné digitální technologie, víme, jak upravit již používané aplikace. Máme dostatek digitálně zdatných lidí. Tam prostě nikde překážka není. Se zástupci státu máme dohodnuto propojení jejich Covid pasu a naší aplikace Bezpečná provozovna, což by umožnilo velmi rychle vytvořit mezi zákazníky a poskytovateli služeb místo bezpečí a důvěry. Naše aplikace bude hotova na začátku května," poznamenal průkopník v elektronizaci veřejné správy a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček, který stojí za vznikem CzechPointů nebo datových schránek.

"Máme připravena přísná režimová opatření a ve spojitosti s aplikací a nošením respirátorů všude, kde je to možné, věříme, že to umožní mnohem bezpečnější fungování a sníží riziko mobility," uzavřel Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Zdroj: Hospodářská komora ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

Nezaměstnanost v Česku vzrostla, počet uchazečů o zaměstnání převýšil počet volných míst

Úřad práce ČR evidoval k 31. 12. 2023 celkem 279 227 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 16 001 více než v listopadu a o 7 424 více než v prosinci 2022. Po ...

Horská služba zasahovala v létě nejčastěji v historii

Horští záchranáři mají za sebou dosud nejnáročnější letní sezonu, kdy zasahovali v průměru 14krát denně. Díky rozsáhlé obměně techniky, rekonstrukcím, ...

Minimální mzda vzroste od ledna o 1 600 korun, zvýší se i některé úrovně zaručené mzdy

Na 18 900 korun od ledna vzroste minimální mzda. To představuje růst o 9,2 %, tedy o 1 600 korun. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, který vypracoval ...





Pátek 29.3.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes