ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

RE:START pomáhá strukturálně postiženým regionům v ČR

14.10.2020
Strategie RE:START je východiskem pro pomoc strukturálně postiženým a současně i "uhelným" regionům České republiky. V rámci programu RE:START se za období 2017-2020 podařilo vyčerpat prostředky ve výši cca 8 mld. Kč. Na čtvrté konferenci pro Strategii restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje, která se uskutečnila netradičně online, zaznělo, že jedním z dalších nástrojů na podporu těchto regionů je i Fond spravedlivé transformace (FST).
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová | Foto: Úřad vlády ČR
Cílem konference bylo společně projednat realizaci a aktualizaci Akčního plánu, který umožní strukturálně postiženým regionům pomoci využít finanční prostředky z národních a evropských zdrojů v dalším období. Též byl představen aktualizovaný Strategický rámec a diskuse se vedla i k novému evropskému nástroji Mechanismu spravedlivé transformace, zejména pak k připravovanému Fondu spravedlivé transformace (FST). Konferenci zahájili svým projevem premiér Andrej Babiš a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Mezi účastníky byl i ministr životního prostředí Richard Brabec, náměstci ministrů jednotlivých resortů, poslanci a senátoři a zástupci krajů v čele s hejtmany.

"Pomoc regionům je závislá na přípravě konkrétních projektů, které mohou mít ten potřebný efekt, pokud budou např. propojeny s investicemi do dopravní infrastruktury. Nyní se připravuje řada nástrojů, které vláda usilovně vyjednává s Evropskou unií. Vládě ČR se podařilo vyjednat výrazně lepší podmínky právě pro Českou republiku v novém programovém období. Věřím, že nové nástroje ve spojení s přípravou a realizací konkrétních projektů nastartují potřebné restrukturalizační a transformační změny" uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

"Jsme si vědomi, že pomoc třem krajům, které jsou postiženy těžbou uhlí a mají spoustu problémů, je nutná. Proto s kraji konzultujeme jejich konkrétní potřeby a mapujeme absorpční potenciál k tomu, abychom je mohli podpořit z připravovaného Fondu spravedlivé transformace, který může výrazně změnit jejich tvář a neutěšenou situaci nejen v oblasti životního prostředí, podpory podnikání, ale i při nastartování nových příležitostí v oblasti vědy a výzkumu. Významnou pomocí bude samozřejmě také podpora z kohezní politiky," říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Cílem RE:STARTu je zastavit další otevírání pomyslných nůžek v regionálním rozvoji České republiky, pomoci strukturálně postiženým regionům v hospodářské transformaci a vytvořit podmínky pro budoucí prosperitu. Strategii spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím národního výkonného týmu RE:START. Aktuálně s Ministerstvem životního prostředí a dalšími resorty a partnery v území řeší i otázky spojené s přípravou Plánu územní spravedlivé transformace (PSÚT).

"Strategie RE:START společně se Strategií regionálního rozvoje 2021+ tvoří základy pro přípravu Plánu spravedlivé územní transformace (PSÚT). Nyní je klíčové na základě probíhající spolupráce regionů a resortů pracovat na přípravě kvalitních, strategických a dobře připravených projektů, které bude možné následně realizovat za podpory Mechanismu pro spravedlivou transformaci. Nejde při tom jen o veřejný, ale již také soukromý sektor," uvedl náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje a cestovního ruchu David Koppitz.

Vládní program RE:START se může pochlubit řadou úspěšných projektů, na které již bylo přiděleno cca 8 mld. Kč - z toho pro Karlovarský kraj 1,3 mld. Kč, pro Ústecký kraj 2,5 mld. Kč a pro Moravskoslezský kraj 4,2 mld. Kč. Za zmínku stojí úspěšné výzvy na Regeneraci brownfieldů pro podnikatelské i nepodnikatelské využití, Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách či realokace v rámci IROP u výzvy Zvýšení kvality návazné péče či Nízkoemisní a bezemisní vozidla pro uhelné regiony.

Bylo dokončeno každoroční hodnocení dosavadních výsledků a také aktualizace akčního plánu pro další roky (AP4), který letos mj. zohledňuje i aktuální pandemickou situaci. Z celkem 18 opatření jich je 7 nových přímo vázaných na téma COVID-19 a 1 aktualizované původní opatření z let minulých, které reflektuje tyto dopady. Současně byla představena aktualizace Vstupní analýzy a Strategického rámce, který reflektuje nové dimenze - tj. klimatické závazky ČR, cíle připravované transformace energetiky a útlumu těžby uhlí včetně požadavků Zelené dohody pro Evropu (tzv. Green Deal). Oba materiály projedná vláda ČR v následujících dnech.

Strategické materiály, na jejichž schválení teď regiony čekají, představil na konferenci Miloš Soukup, vedoucí oddělení RE:START na MMR.

RE:START je významnou strategií v rámci podpory hospodářské proměny Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje a má renomé nejen v ČR, ale i v Bruselu.

Zdroj: MMR ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

AOPK: Okáči skalní se vracejí do Českého středohoří

600 housenek motýla okáče skalního našlo nový domov na kopcích Oblík a Vraníky v lounské části Českého středohoří. Housenky na ně doputovaly v krabičkách až z Královéhradecka, kde probíhá jejich specializovaný odchov Českým svazem ochránců přírody ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Europoslanci Vondra, Vrecionová a Krutílek navštívili Ústecký kraj. Řešili energetiku, zemědělství a inovace

Europoslanci Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová spolu s expertem na EU Ondřejem Krutílkem navštívili Ústecký kraj. Hlavním tématem Alexandra Vondry ...

2. května dojde k plánované uzavírce silnice po koruně hráze Nechranic

Ve čtvrtek 2. května dojde k úplné uzavírce silnice č. 22512 vedoucí po koruně hráze vodního díla Nechranice z důvodu stavebních prací a pohybu techni ...

V Domově Potoky v Chřibské byla zahájena výstavba výtahu

Domov Potoky v Chřibské je pobytovým zařízením sociální péče, které se stará celkem o 60 klientů, jež potřebovali vyřešit nepříznivou sociální situaci ...





Sobota 20.4.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes