ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

OneTicket vyzkoušelo na železnici již téměř 7 tisíc lidí

29.09.2020
Přesto, že je projekt jedné jízdenky na železnici zatím pouze v pilotním provozu, lístek si koupilo ji 6710 cestujících. Vedle klasických papírových dokladů si nyní zájemci mohou pořídit i elektronické prostřednictvím webu OneTicket.cz či v mobilní aplikaci. Fungování projektu v praxi dnes také prověřil ministr dopravy Karel Havlíček.
Foto: mdcr.cz
"Projekt OneTicket patří společně s elektronickou dálniční známkou k nejdůležitějším dopravním projektům v Česku. Chtěl jsem se tedy osobně přesvědčit, zda funguje, jak má. Jsem rád, že lidé mají o projekt zájem, což dokazují aktuální čísla." uvedl ministr Havlíček.

Z 6710 prodaných jízdenek (k 25.9.2020) v celkové hodnotě 310 287 Kč jich nejvíce vydaly pokladny Českých drah (6474). Nejčastěji si je lidé kupovali v Plzni, ale využití našly napříč všemi dosud zapojenými dopravci.

Do pilotního provozu jsou zatím zapojeny tratě Plzeň - Most a Česká Lípa - Rumburk, na kterých jezdí 5 dopravců s celkem 146 vlakovými spoji.

"Systém a jeho základní funkce fungují. Pilotní provoz není pouhé testování, provázejí jej reálné finanční transakce, tržby z jízdného jsou vyúčtovány a finančně vypořádány. Podstatou pilotního provozu je ladění systému a oprava případných chyb tak, aby byl systém připraven na spuštění do rutinního provozu letos v prosinci," uvedl mluvčí projektu OneTicket Martin Opatrný. To zahrnuje i plán testování elektronických jízdenek a mobilní aplikace.

Co je OneTicket a proč ho stát zavádí?
* OneTicket je železniční jízdenka, kterou může cestující použít pro svou cestu bez ohledu na to, s jakým jede dopravcem. Zavedení Systému jednotného tarifu ukládá zákon o drahách (226/1994).

* OneTicket ulehčí lidem cestování. Každý dopravce má svůj tarif a také své speciální cenové nabídky. Pokud na své cestě potřebujete využít více dopravců, musíte si zatím koupit lístek u každého zvlášť. Státní OneTicket to všem velmi výrazně zjednoduší. Cestující si koupí jednu jízdenku z nástupní do místa určení a může cestovat vlakem jakéhokoli dopravce, který v daném úseku zajišťuje dopravní službu.

* Pilotní provoz je testovací fáze projektu. Může se do toho zapojit i široká veřejnost, ale pouze na vybraných tratích (Plzeň - Most a Česká Lípa - Rumburk). Nejprve bylo možné kopit si na uvedené spoje pouze papírovou jízdenku, během léta pak přibyla možnost elektronického nákupu prostřednictvím e-shopu či mobilní aplikace.

Jaké typy jízdenek OT budou k dispozici?
- Jednotlivé jízdenky jednosměrné i zpáteční
- Traťové jízdenky pro pravidelné dojíždění
- Síťové jízdenky pro neomezené cestování v celé ČR
- Další speciální jízdenky (např. pes, kolo, zavazadla, rodinná, víkendové apod.) si řeší každý dopravce sám podle vlastních přepravních podmínek a tarifů.

Nabídne OT nějaké slevy?
* Ano. Zpáteční jízdné bude výhodnější než dvě samostatné jízdenky pro cestu tam a pro cestu zpět. Pro pravidelné cestující bude nabízet slevu 25 %, pokud se cestující za poplatek (za 220 korun na 90 dní a za 530 korun na rok) zapojí do věrnostního systému. SJT bude také samozřejmě respektovat všechny státem nařízené slevy pro studenty, seniory, hendikepované atd.

* OneTicket je doplňkem k aktuální cenové nabídce dopravců. Nezohledňuje jejich slevy ani práci s cenami (směrem nahoru ani dolů) a není jeho cílem akčním nabídkám dopravců pro konkrétní trasy konkurovat. Garantuje jasně danou cenu pro cestujícího kterýkoliv den i čas v roce. Není jeho cílem tyto slevy dopravců přebíjet, ale nabídnout doplňkový servis cestujícím pro jednodušší cestování na liberalizovaném trhu s velkým množstvím dopravců.

Zdroj: Ministerstvo dopravy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

AOPK: Okáči skalní se vracejí do Českého středohoří

600 housenek motýla okáče skalního našlo nový domov na kopcích Oblík a Vraníky v lounské části Českého středohoří. Housenky na ně doputovaly v krabičkách až z Královéhradecka, kde probíhá jejich specializovaný odchov Českým svazem ochránců přírody ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Europoslanci Vondra, Vrecionová a Krutílek navštívili Ústecký kraj. Řešili energetiku, zemědělství a inovace

Europoslanci Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová spolu s expertem na EU Ondřejem Krutílkem navštívili Ústecký kraj. Hlavním tématem Alexandra Vondry ...

2. května dojde k plánované uzavírce silnice po koruně hráze Nechranic

Ve čtvrtek 2. května dojde k úplné uzavírce silnice č. 22512 vedoucí po koruně hráze vodního díla Nechranice z důvodu stavebních prací a pohybu techni ...

V Domově Potoky v Chřibské byla zahájena výstavba výtahu

Domov Potoky v Chřibské je pobytovým zařízením sociální péče, které se stará celkem o 60 klientů, jež potřebovali vyřešit nepříznivou sociální situaci ...





Pátek 19.4.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes