ÚstínadLabemDnes.cz
ÚstínadLabemDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Hubnutí do plavek? Co ano a co ne

30.05.2018
PRAHA - S teplým počasím stoupá počet lidí, kteří se snaží pracovat na svém těle. Touha po lepší postavě, kterou by mohli dávat na obdiv na koupalištích, je neumlčitelná, a tak se s odhodláním vydávají na skupinová cvičení či do posiloven, aby dosáhli své vytoužené postavy. Každý je ale unikát, a proto by měl dle odborníků z výživových poraden NATURHOUSE cvičení přizpůsobit své kondici i časovým možnostem.
Ilustrační snímek | Foto: kasparpr.cz
Tip 1: Věnujte se fyzické aktivitě běžně
Čistě teoreticky to víme všichni. Fyzické aktivitě bychom se měli věnovat běžně a ne až v případě, že chceme hubnout. Pohyb naše tělo vyžaduje a je na to od přírody geneticky nastavené. Bez pohybu nám ubývá aktivní svalová hmota, zpomaluje se funkce lymfatického systému, oslabuje kardiovaskulární systém a mnoho dalších.

Tip 2: Najděte si "svůj" sport
"V dnešní době, kdy máme přirozeného pohybu čím dál méně, je důležité si najít pohyb, který nás bude především bavit, abychom ho vydrželi provozovat pravidelně. Pohyb bychom měli vykonávat ideálně denně, stačí svižnější chůze nebo procházka. V případě hubnutí je potřeba se sportu věnovat alespoň 3x týdně po dobu 1 hodiny," radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Tip 3: Trendy, ale ne za každou cenu
Jednou za čas se objeví nový sport či dieta. Třeba že se stane velkým boomem, bývá tomu tak pouze jednu sezónu. Ať už se necháte zlákat či ne, vždy respektujte své limity. Každá jsme unikát a co prospívá kolegyni z práce, může být pro vás naprosto nevhodné.

Tip 4: Nastavte si aktivity tak, abyste je bezproblémově stíhali
"Primárně bychom si měli počet a intenzitu tréninků nastavit tak, abychom zvládali sport dlouhodobě bez stresu. Jako nejvhodnější varianta se ukazuje cvičení 45krát týdně, z toho 3krát týdně zařazujeme těžší trénink a zbylé doplníme např. rodinou procházkou či výletem na kole," dává příklad ze své praxe poradkyně NATURHOUSE a doplňuje: "Ti, kteří nejsou zvyklí sportovat, by měli začínat postupně: první týden cvičit jen po deseti minutách, druhý týden 15 až 20 minut a teprve třetí týden začít s 30minutovými a delšími tréninky."

Tip 5: Aktivity vybírejte s ohledem na cíl
Možností, jak zhubnout, se nabízí mnoho. Je pouze na vás, jakému sportu se budete věnovat. "Záleží, co od cvičení jako takového vlastně očekáváme: vyčištění hlavy, relax, hubnutí, zpevnění či tvarování postavy? A podle toho bychom si měli i určitý typ sportu vybírat. Pro nabrání svalové hmoty či redukci tuků u mužů se hodí posilovna, pro ženy je pro redukci hmotnosti lepší aerobní pohyb. Pro tvarování a zpevnění postavy je ideální jóga, pilates či kalanetika," shrnuje Věra Burešová z NATURHOUSE.

Tip 6: Kouzlo jógy jako životního stylu
Stálící a zároveň velkým trendem je v poslední době jóga. Není to pouze sport, ale dá se říci životní styl. Čím dál více lidí ji vyhledává a známé osobností pějí ódy na její účinky. Cvičíte tělo i ducha. Najít si v dnešní uspěchané době třeba jen půl hodiny na sebe a jógu, se vám stonásobně vrátí. Je několik druhů a každá vám dá něco jiného. Když je naším cílem redukce hmotnosti, budou nás zajímat její dynamické styly jako je nejznámější powerjóga či náročnější aštangajóga. Dalším trendem, kterému jsou ženy věrné už desítky let, je pilates. Metoda poměrně mladá oproti józe. Touto metodou si vybudujete kontrolu nad svým tělem, posílíte jej a zlepšit jeho ohebnost. Metoda je mimořádně efektivní, ale také velmi náročná na detaily, jako je správné držení těla a správné prodýchávání.

U obou těchto metod Vám cvičení zpříjemní a zefektivní podložka na cvičení, na kterou určitě nezapomínejte. Vyrábí se v různých barvách a z různých materiálů.

Tip 7: Zapojte aerobní aktivity
"Pokud je vaším cílem shodit kilogramy, měli byste zvolit tzv. aerobní aktivity, jako je třeba běh. Těmi se totiž nejlépe spalují tukové zásoby," radí Věra Burešová. S pěkným počasím potkáváme zároveň čím dál více běžců. Věřte, že je rozdíl mezi tím, když jste na základní škole museli na čas uběhnou "šedesátku" a tím, když si jdete v klidu zaběhat. Běh je pro člověka přirozený pohyb, proto byste k němu mohli mít blízko. Zároveň budete překvapení, jak se vám uleví od stresu. Vyčistíte si hlavu a navrátí se vám energie. Velkou výhodou je i nezávislost. Jediné, co potřebujete, je správná obuv a čas. Nemusíte řešit otevírací dobu ani vybavení. Můžete běhat kdekoli a kdykoli. "Aerobní cvičení poznáte velice jednoduše. Pokud u dané aktivity zvládáte plynule mluvit, je to ono, pokud je vaše mluva přerušována zadýcháváním, jste mimo aerobní pásmo, " radí na závěr poradkyně NATURHOUSE.

Tip 8: Cvičím, ale nehubnu? Možná špatný sport či jídelníček
V případě, že sportujete a nehubnete, může být příčina ve špatné volbě sportu, ale i chybně nastavenému jídelníčku. "Pokud chcete spalovat tukovou tkáň, je potřeba vybrat si aerobní aktivitu jako např. rychlá chůze, lehký běh, plavání, jízda na kole nebo in-line bruslích, a navíc si hlídat tepovou frekvenci pro optimální spalování," upozorňuje Věra Burešová z NATURHOUSE. Hubnutí není nejen o cvičení, ale stejně tak důležité je i správné stravování. Trendy mohou být různé, ale že při špatné stravě a jídelníčku nezhubnete, bude platit vždy.

Tip 9: Jezte lehce stravitelná jídla a obnovte po sportu energii
Před cvičením byste neměli jíst těžce stravitelná jídla, která jsou tučná, ale i náročně stravitelné maso. "Vhodné je 1,5 - 2 hod. před cvičením doplnit sacharidy, aby tělo mělo energii na cvičení," radí výživová poradkyně NATURHOUSE. Ideální je ovoce, celozrnné sušenky či energy tyčinka. Dále po cvičení doplnit tekutiny a opět menší kousek ovoce, třeba klidně i banán pro obnovu zásobního cukru (banán má hodně hořčíku, který podporuje uvolňování svalstva a lepší regeneraci) a pak nejdéle do 1,5 hod. po cvičení doplnit bílkoviny, pro obnovu svalové tkáně, jinak by mohl nastat katabolismus. "Takové ideální jídlo po sportu je např. pstruh (libová ryba) s větší porcí zeleniny (alespoň 200 g). Kdo nemá rád ryby, může zařadit vajíčka nebo dnes hodně oblíbené šmakouny či štíhlé nudle," uvádí poradkyně NATURHOUSE. V případě, že nestíháte po cvičení jíst nebo už byste jedli moc pozdě večer, můžete večeři nahradit proteinovým koktejlem.




Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Pozor křehké: Kdo za případné poškození zásilky odpovídá?

S oblibou nákupů zboží přes internet se váže i obliba prodeje zboží tímto způsobem. Existuje spousta společností, které nabízí zprostředkování prodeje ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Banky v roce 2023 poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, plně digitální hypotéka je na spadnutí

Banky v roce 2023 přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun. Z toho klienti skupiny ČSOB uzavřeli hypo ...





Čtvrtek 28.3.2024
Ústecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes